2009. február 22., vasárnap

Kemény téli viszonyok a Börzsönyben

Tisztelt Erdő- és Természetjárók! Az utóbbi két hétben zajlott csapadékos időjárásnak, és a hegység változatos domborzatának köszönhetően kemény téli viszonyokra kell felkészülni Börzsöny szerte.

Hófúvásban elakadt erdészeti terepjáróAz utóbbi két hétben a többszöri havazásból lehullott tetemes hómennyiség a Magas-Börzsönyben elérte a 65-70 cm-nyi értéket. A hegység erdeire mesebeli hópaplan terült. Ám ez a varázslat tartogat veszélyeket is, melyeket kellő előzetes körültekintéssel el lehet kerülni. A friss porhóból a több mint egy hete szünet nélkül fújó ÉNY-i szél méteresnél is nagyobb hóátfúvásokat, hótorlaszokat épített, melyekben még a mindennapi munkájukat végző tapasztalt erdész szakembereink is elakadhatnak. A szűzhavas, töretlen belső részeken a turistautak nyomvonalának követése nem könnyű feladat. Kérjük ezért Önöket túráik tervezésénél fokozottan figyeljenek az alábbiakra:

Csak jól ismert útvonalakat használjanak, kerüljék a Központi-Börzsöny rejtettebb, kevésbé járt, erősen tagolt vidékeit! Az útvonal tervezésénél jól osszák be erejüket, a tavaszi-őszi időszakhoz képest rövidebb távokat járjanak be! A jelzett utakat borító vastag hótakaró megnöveli a megtételükhöz szükséges időt és energiát! Mindig legyen Önöknél meleg váltóruházat, lehetőleg meleg ital (termoszban tea) és kellő mennyiségű étel! Hasznos lehet a mélyhóban a lábszárvédő (kamásli) illetve alkonyat után a fejlámpa használata! A sötétedés utáni téli túrákra csak felkészült és gyakorlott túrázók vállalkozzanak, mivel éjjelente a hőmérő higanyszála -10 C° alá is süllyedhet. A hegységben nem mindenhol érhetőek el a mobiltelefon szolgáltatók. Ennek ellenére érdemes, a hidegre való tekintettel, a telefonok akkumlátorait indulás előtt frissen feltölteni!

A túrák megkezdése előtt érdemes erdészeti mérőhálózatunk állomásainak friss on-line adatai alapján tájékozódni az aktuális időjárási helyzetről, az alábbi linkre kattintva:

http://www.ipolyerdo.hu/index.php?op=category&id=004007002

Amennyiben téli túrájuk során eltévednének, sérülés lépne fel vagy segítségre szorulnának, kérjük keressék meg az alábbi telefonon az Ipoly Erdő Zrt. királyréti kerületvezető-erdészét:

Locskai Milán, 06-27-375-381

Téli túráikhoz Társaságunk szép élményeket kíván!
Nagy László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése