2009. december 5., szombat

Panorámás barlang lakás

Forrás: Panorámás hobbit-lak a svájci Alpokban - Pazar cuccok

Mondjuk én a belsőt valami finom faburkolattal elláttam volna.

A pazar panorámához egyszerű a recept: építsünk magasabb házat, mint a szomszédaink és ha van pénz a perselyben még egy emeletet húzzunk rá a biztonság kedvéért. A holland SeARCH építésziroda és a Christian Müller homlokegyenest mennek ezzel azelképzeléssel és a föld alá süllyesztve alakítják ki a panorámás hobbit-lakot.


Télen az extrémsíelőket a kráter pereme köré feszített szögesdrót fogja fel


Persze ehhez azért egy jókora hegy sem árt, mondjuk a svájci Alpok. A különleges, a hegy oldalában kráterként tátongó otthon alapjait mintha egy tucat kézigránttal alakították volna ki a szakemberek. A ház előtt elterülő hatalmas terasz íves karimája még inkább kihangsúlyozza a legelésző tehenekkel tűzdelt impozáns kilátást.


A szemfülesek azonnal észreveszik, hogy a nagy kék lavor nem más, mint egy DutchTub (1, 2, 3)


A házba nem csak a teraszon és a főbejáraton keresztül juthatunk be, hanem egy titkos alagúton keresztül is, mely a szomszédos lepukkant pajtában kezdődik és a nappaliban végződik.


A titkos földi alatti bejárata pajtából indul
 
Ami az enteriőrt illeti a kemény indusztriális, kezeletlen beton az úr. A bunker-feelinget valamelyest enyhítik a színes bútorok és textiliák, de sokaknak még így is nagyon rideg marad. Arra viszont figyeltek a tervezők, hogy a szobák ne legyenek túl mélyek, így szinte mindegyik helyiség természetes fényben úszik, ami azért nem rossz egy félig a föld alá süllyesztett épület esetén.


Picit beton


A nem mindennapi otthon tervezését és kivitelezését egy sokkal nehezebb feladat előzte meg: a kráterlakot engedélyeztetni kellett egy olyan extrém szigorú szabályokkal befenyített helyen, mint a svájci Vals. Itt ahol minden háznak engedélyeztetéshez kötelezően el kell készíteni a fából készült makettjét, igazán szép teljesítmény egy ilyen terv átverése a rendíthetetlen döntőbizottságon.

 

Innét egész barátságos
 
1 megjegyzés:

  1. Gyermek korom óta ilyen lakásról álmodom. Köszönöm hogy írtál róla. Rákeresek az épületre a neten én is.

    VálaszTörlés