2010. augusztus 24., kedd

Programajánló

Szeptember a szarvasbőgés ideje!

A szarvasok násza, a szarvasbőgés különleges hangulatot ad az őszi Börzsönynek. Amikor a gímszarvasok párzási időszaka elkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban az erdőben messzire hangzik, a völgyekben hömpölyög, visszhangzik a zengő szarvasbőgés.
Mi is az a szarvasbőgés?

A háremüket őrző bikák riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából bőgnek. Fizikai erejüket mutatva törekednek a bikák arra, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy másik bika ne juthasson háreme közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a távolmaradásra, ha ez eredménytelen, akkor megverekszenek a hárem birtoklásáért. Amelyik bika a "harcban" elfárad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést a gímbikára jellemző hangadás kíséri, más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Kialakul a jellegzetes hangorkán, a több szólamú, hangerejű szarvasbőgés.
A természet őserejének ez a máshoz nem hasonlítható hangjelensége, az emberben áhitatot, borzongást vált ki. Nem véletlen hogy a vadászírók ebben az időszakban az erdőt a természet templomának nevezik, a gímbika hangját pedig orgonaszóhoz hasonlítják.
Szerencsés esetben hallani lehet az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is.

Hihetetlen élmény nyújt a természet ezen ritka jelenségének hallgatásában. A szarvasbőgést őseink is ugyanígy hallották, évente ugyanebben az időszakban! A természetnek olyan ritka jelensége ez, amely évmilliók óta nem változott!

Aki Budapest környékén él és nem tud elmenni az ország híres gímszarvasos tájaira szarvasbőgést hallgatni, az látogasson el hozzánk Nagy Hideg-hegyre és a Magas Tax-i rétre, ahol szeptemberben és októberben, péntek, szombat esténként szarvasbőgés hallható! Kis szerencsével a Tax-i réten a szarvasokat meg is csodálhatjuk!

Szarvasbőgés hallgatás Nagy Hideg-hegyen és Magas Taxon: Maximális csoportlétszám 40 fő, előzetes bejelentkezés szükséges!

Indulás: Királyrétről az Aranykapu étterem parkolójából péntek, szombat du.18 órakor
Túra időtartama: kb. 1-1 /2 óra, táv: kb. 5 km
Részvételi díj: 3500 Ft/fő ami tartalmazza a túrát, tűzrakást, vacsorát ( bazaltkövön sült börzsönyi vadságok), szarvasbőgés hallgatást.
A program szállással a Nagy Hideg Hegyi turistaházban és FP-val 5500 Ft/fő.
Utazás: Egyénileg
Hasznos:
Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása,a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés.
A késő esti programhoz ajánlatos zseblámpa/fejlámpa használata.
Az esti órákban a hőmérséklet gyorsan hűvössé válik a Börzsönyben, ezért érdemes meleg ruhát, hálózsákot is hozni!

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Forrás: Nagy-Hideg Hegy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése