2011. január 23., vasárnap

Washington Times: Online póker, a képességek játéka

Ha megkérdezel egy vesztes éjszakát maga mögött tudó profi pókerjátékost, mi történt, csak ritkán fogod azt a választ kapni, balszerencsém volt. Persze a szerencse is fontos szerepet kap a játékban, például nem befolyásolhatjuk, milyen lapokat kapunk, de hosszútávon minden játékos megkapja ugyanazokat a lapokat.

A profi pókeres Annie Duke szerint: "A póker a döntésekről szól. Ha jobb döntéseket tudok hozni, mint az ellenfeleim, legyen szó nyitásról, emelésről, megadásról, vagy arról, mennyit emeljek az adott szituációban..., szóval ha jobb döntéseket hozok, nyerni fogok".

A Cigital 2009-ben készített tanulmányt a pókerről. A vezető szoftver-biztonsági tanácsadó cég 103 millió online pókertermekből származó cash game leosztás elemzett, és megállapították, a legerősebb kártyákkal rendelkező játékosok mindössze az esetek 12,5%-ában nyerik meg a leosztást. Vagyis 87,5%-ban nem az nyer, aki a legerősebb kombinációval rendelkezik. A gyengébb játékosok gyakran eldobják nyerő lapjaikat, a képzett pókeresek viszont gyengébb lapokkal is képesek nyerni. Ez is jól mutatja, mennyivel kisebb szerepet játszik a szerencse a pókerben, mint a képesség.

Mégis, néhányan a Kongresszusban, szerencsejátékot kiáltva, járványként tekintenek az online pókerre, és mindent megtesznek, hogy visszaszorítsák. A Kongresszus 2006-ban elfogadta az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) bevezetését, amely tiltja a pénzintézetek számára, hogy "jogellenes internetes szerencsejáték" befizetéseket engedélyezzenek. Azt viszont már homályosan fogalmazza meg a törvény, mi tekinthető szerencsejátéknak, így határozzák meg: "Olyan játék, amelyet befolyásol a szerencse...".

Azt már nem veszi figyelembe a törvény, hogy a szerencse mellett mekkora szerepet játszik a képesség, így a pókert is a jogellenes szerencsejátékok közé sorolja.

Ennek eredményeként számos profi és félprofi játékos jövedelme került veszélybe. Jövedelem? Igen. Bár sokan úgy vélekednek, hogy a póker pazarló tevékenység, és hosszútávon elkerülhetetlenül teljes anyagi csődhöz vezet, a képzett játékosok ezzel igenis pénzt keresnek. Sokan, ha a pókerre gondolnak, kiégett férfiakat látnak maguk előtt, akik eljátsszák a gyermekük egyetemre félretett pénzét, és hatalmas adósságokat görgetnek. Ám ezt a sztereotípiát nem támasztja alá a Poker Player Alliance (PPA) által számon tartott több mint 40.000 profi, vagy félprofi játékos, akik teljes egészében ezzel keresik a kenyerüket, vagy csak kiegészítik jövedelmüket, becsületesen, magas szinten játszva a pókert.

Számos közepes jövedelemmel rendelkező ember egészíti ki online pókerrel a bevételét, miközben nem kell elmozdulnia otthonról, a családjára is marad ideje. Mások számára pedig egyenesen a póker az egyetlen út, hogy fizetni tudják számláikat, ne kerüljenek az utcára.

Az elmúlt napokban nagyon sok online pókerjátékos mesélte el nekem a történetét, kiválasztottam néhányat, akik sokkal jobban jellemzik ezt a világot, mint az általánosan elfogadott sztereotípiák.

Tim Lebel: Mr. Lebel Lansingben, Michiganben él, férj és apa, teljes munkaidőben dolgozik, alelnöke egy kis távközlési cégnek. Miután a lányai elaludtak, néhány órát online pókerezik, körülbelül 15 órát játszik egy héten. Mr. Lebel többezer dollárt nyer évente, amit egy bankszámlán gyűjt lányai taníttatására.

Greg Shevak: 21 éves főiskolai hallgató Albany-ban, New York-ban lakik. Mr. Shevak, tanulmányainak megfelelően, számítógépes hálózatok kiépítésével szeretne foglalkozni a jövőben. Amikor elmesélte szüleinek, hogy az iskola mellett online pókerezik, szkeptikus, rosszalló fogadtatásra talált. Ám Mr. Shevak ma már maga fizeti a tandíját, mindezt körülbelül heti 30-40 óra pókerrel. Emellett rendezte a tanulmányokból származó korábbi adósságokat, amelyek még az online pókerezés előtt gyűltek össze, és amelyek a szülők vállát nyomták, miközben a tanulmányi eredményei sem estek vissza. A szülők ma már pozitívan szemlélik fiuk hobbiját.

Richard Edwards: Mr. Edwards 29 éves, miután befejezte a virginiai egyetemet, a Peace Corpsnál (az 1961-ben létrejött Peace Corps kormányzati szervezet, a világ minden tájára küld önkénteseket interkulturális tapasztalatcsere, nyelvtanítás vagy más civil szervezetek munkájának segítése céljából) kezdett dolgozni. Két évet töltött Türkmenisztánban, majd visszatért az USA-ba, de nem kapott állandó állást, csak alkalmi munkákat. Négy éve él alkalmi munkákból, ha kell, városról városra utazik egy-egy állásért. Keresetét online pókerrel egészíti ki, 25-30 órát játszik egy héten. Mr. Edwards a pókernek köszönhetően ma már szép éves jövedelemmel rendelkezik. Mint elmondta, becsületesebb munkának tartja a pókert, mint a Peace Corpsnál végzett tevékenységet.

Sheryl Jefferies: Ms. Jeffries 50 éves, az Államok déli részén él. Korábban gyógyszerészként dolgozott, de egy súlyos betegség miatt kénytelen volt otthagyni munkáját. Mint mondja, körülbelül $75-öt keres havonta kis tétes játékokban, ami éppen elég arra, hogy fedezze gyógyszerköltségeit. "Sosem tudnék élőben játszani, nem bírnám fizikálisan az ülést a betegségem miatt. Az, hogy online pókerezhessek létfontosságú számomra".

Az online póker korlátozása, vagy teljes tiltása nem fogja megállítani a szerencsejáték-függőséget. A szerencsejáték-függők megtalálják majd a módját, hogy játszhassanak, akár legális formában, akár illegálisan. Ez csak azoknak a becsületes embereknek fog fájni, akik az online pókerre támaszkodnak a megélhetésért. Itt az ideje, hogy a Kongresszus helyrehozza a kárt, amit az UIGEA bevezetésével okozott, és teljes mértékben legalizálja az online pókert. De még fontosabb, hogy a törvényhozók végre tiszteletben tartsák és védjék az egyének jogait, hogy az állampolgárok saját belátásuk szerint dönthessenek az idejükről, a pénzükről és a karrierjükről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése