2012. február 11., szombat

Országos Kéktúra Magyarország

Országos Kéktúra Magyarország:

orkekturaap.jpg


A Gépek Lázadásában futólag már érintettük az appot, meg azt is, hogy miért nem fogok írni róla. Mármint én, deino, személyesen. Viszont lokálpatrióta bloggerként úgy éreztem, nem lenne rossz ötlet ha maga az app alkotója írna pár sor az alkalmazásról, meg a fejlesztésről magáról. Szóval fogadjátok szeretettel az alábbi pár sort Pintér Zsolt tollából, jobban mondva billentyűzetéből:

Szervusztok!

Tavaly felmerült bennem egy ötlet, hogy járjuk végig a Kéktúra útvonalát. Mi ez?

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza több mint 1100 km. A Kéktúra nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

Célja: A túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait.

Nem kellett sokat győzködni unokatesómékat, úgyhogy belevágtunk a nagy tervbe. Elkezdtük a felkészülést: millió oldal átnyálazása... Na jó, ez erős túlzás mivel ha tíz használhatót találsz a Kéktúrához, akkor sokat mondok. Mit vigyünk magunkal, mit nézzünk meg, hol szálljunk meg, hol találjuk a pecséteket?

Rengeteg kérdés merült fel, amire persze más és más helyeken találtuk meg elszórva a válaszokat, ráadásul ezek közül több folyamatosan változik: a pecsételőhelyek és azoknak állapota kedvenc embertársaink ténykedésének köszönhetően naponta más és más, ellopják, tönkreteszik, stb. A Kéktúrás, két kötetes könyv sajnos már beszerezhetetlen, ezért nagyon időigényes összeszedni a látnivalókat.

Ezért belekezdtem egy olyan app fejlesztésébe, ami mindezekhez segítséget nyújt. Az alapfelvetés a következő volt:

  • Internet nélkül is működjön
  • Pecsételőhelyek
  • Látnivalók
  • Szálláshelyek
  • Túrázási segédlet

Ezek közül pár már meg is valósult a program jelenlegi verziójában, igaz még nem full tartalommal de igyekszem. :)

A program használatánál odafigyeltem, hogy minél kevesebb gombnyomással lehessen elérni a szükséges tartalmakat, ne kelljen internet után kutatni amikor még sok helyen a telefonálás sem működik. Első indításkor mindenféleképp szükségünk van internetre, mivel a folyamatosan változó pecsételőhelyek állapotát így tudjuk letölteni a telefonra. (Minden adat az SD kártyán tárolódik el, ha van :) ) A frissítés gombot megnyomva pár pillanat múlva le is menti a progi mind a 147 állomáshoz tartozó adatokat. Ezt érdemes néha frissíteni, mondjuk otthon indulás előtt.

A letöltött adatokat a Pecsét menüpont alatt találjuk. Ha nem akarod látni a teljes listát, akkor csak katt az állomás mellett található számra, és máris felvetted a kedvencek közé (újbóli katt törli). A jobb oldali kedvencek megnyomására csak kizárólag ezeket fogod látni. A Látnivalók menüpont alatt a hivatalos, 27 szakaszos bontásban találhatóak meg a látnivalók, ezeket folyamatosan frissítem. A többi feltöltés alatt :)

A progit Adobe Flash alatt fejlesztem (Adobe AIR keretrendszer), így kizárok pár telefont, de számomra sokkal gyorsabb a fejlesztés és a majdani iPhone portolás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése