2012. február 11., szombat

Rátaláltak a vidéki élet "édes ízére"

A Szobi kistérség sokak szerint hazánk egyik legszebb vidéke. A Börzsöny nyugati lejtőin hagyományosan nagy jelentőségű a bogyós gyümölcsök termesztése, amelyre a környező települése lekvár- és szörpkészítése is épül. A nagybörzsönyi Lek-vár-lak egy ízig-vérig családi vállalkozás. Történetük talán mások számára is kedvet hozhat a vidéki élet értékeinek újbóli felfedezésében. Schváb Mónikával, a Lek-vár-lak alapítójával beszélgettünk.

- Történetetek egyáltalán nem nevezhető szokványosnak. Hogy kerül egy budapesti fiatal pár Nagybörzsönybe?

- Nagybörzsöny egy ékszerdoboz, a magyar faluk egyik legszebbike. Igen, elfogultak vagyunk immár 12 éve, mióta egy véletlen kirándulás során ide vetődtünk. Egy délelőtt alatt beleszerettünk a faluba, a környékbe, a házakba, a hangulatba. Másnap már háztulajdonosok voltunk Nagybörzsönyben. Életünk első háza egy 1884-es építésű, felújításra várt parasztház, és mi tele tervekkel, álmokkal, munkakedvvel. 3 éves munkával megalkottuk, amire mindig vágytunk: egy otthont.

- Ekkor már tudtátok, hogy hogyan biztosítjátok a megélhetéseteket?

- Az otthon megépítése után következett a helyi megélhetés megteremtése. 2003-ban megnyitottuk 2 szintes teljesen felújított, de eredeti állapotában megőrzött parasztházunkat, a falusi turizmust kedvelőknek. Vendégeink szerették ezt a fajta „színes” vendéglátást, a személyes kontaktust, mi is élveztük az alkotás örömét. Vendégeinknek kedves figyelmességből kezdtünk lekvárt főzni, amit a reggelihez kínáltunk. A nagybörzsönyi fekete ribizli lekvár olyan sikert aratott, hogy vendégeink otthonukban is élvezni akarták a valódi gyümölcsből készült fekete lekvárt. Sőt, vittek ajándékba is egy kis üveggel barátoknak, nagymaminak, kollegáknak. A befőttes üvegeket kicsit feldíszítettük, kicsinosítottuk. Sorra telefonáltak a régi vendégek, hogy kevés lett a lekvár, nem elég a kis üveg, rendelnének a kollegák, a szomszédok és a sógor is. De készítsünk, még pár féle lekvárt mondjuk málnából, sárgabarackból, csipkéből, somból… Elindult egy folyamat, ami mostanra a megélhetésünkké vált. Fantáziánk kiteljesedett. Szinte minden gyümölcsből készítünk lekvárt a hagyományostól az extravagánsig. Jelenleg az országban mi készítjük a legtöbb féle lekvárt. Számtalan lekvár és szörp versenyen sikeresen szerepeltünk. Az ország területén 40-50 viszonteladónk van. Köztük a Duty Free shopokban is ott vagyunk 4 féle lekvár különlegességgel. 2009-ben vettük meg a Hunyadi téri két parasztházból álló, szintén felújításra szoruló házakat.


- A termékeiteknek pedig külön bemutatótermet is szenteltetek…

- Valóban! 2010 Húsvétján megnyitottuk a Lek-Vár-Lak bemutatótermet, ahol vendégeink megkóstolhatják 80 féle termékünket, megtekinthetik a lekvár főzés folyamatát, és vásárolhatnak a számukra legízletesebb lekvárokból, szörpökből, zöldségkrémekből. A másik épület sem hagyott minket nyugodni. Túl nagy volt a kontraszt a szépen felújított Lek-Vár-Lak és a beszakadt tetejű romos ház között. 2011-ben Húsvétkor megnyitottuk az „Édes Otthon Vendégasztalt” ahol az általunk készített termékek köré építettünk gasztronómiát. A szörpjeinkből gyümölcs-koktélokat, a lekvároknak saját készítésű süteményeket készítünk. Mindkét ház felújításánál fő szempont volt, hogy az eredeti állapotot próbáljuk visszaállítani.

- Láthatóan fontos számotokra az értékmegőrzés.

- Minden tárgyhoz és építészeti megoldáshoz ragaszkodtunk, ami rusztikus és eredeti. A vendégasztal vizes blokkja pl. úgy lett kialakítva, hogy egy eredeti füstös konyha külső részét meghagyva, kijavítva adtuk meg a hangulatát a helységnek. Kevesen látnak manapság ilyet és szeretnénk, ha minél többen megtekinthetnék ezt a kis gyöngyszemet. A „tiszta szobából” kialakított helységben található egy úgynevezett „fali téka” mely tulajdonképpen egy vakablak díszes kis ajtóval. Ebben tartották régen a ház két legféltettebb kincsét: a bibliát és a pálinkát. A két utcafronti ház frontján faragott fatábla mutatja a két házikó profilját. Hétvégente megtelik látogatókkal a ház és udvara, ezért sok energiát fordítunk a porta rendezett, ápolt, ízléses, kényelmes, érdekes hangulatára. A Lek-Vár-Lak üvegverandája előtt egy kb. 50 fűszernövényből álló mini fűszerkert van, ezeket a fűszereket használjuk is, és dísznövényként is van rendeltetésük. A fűszernövények között fa tulipánok és fa szívek vannak beszúrva érdekességnek, mivel a szív és tulipán jellegzetessége a ház stílusának. A vendégasztal nádfedeles kerthelységében megpihenhetnek a Nagybörzsönybe érkező látogatók egy kellemes fekete ribizli koktél mellett.

- Azt hiszem ezt olvasva sokan kedven kapnak, hogy ellátogassanak hozzátok. Hamisítatlan vidéki élet, vendégszeretet és persze az elmaradhatatlan finomságotok mind csábítóan hatnak.

- Ahhoz, hogy a vendégek ránk találjanak és kedvet kapjanak a belsőtér megtekintéséhez, az utcafronton elhelyeztünk faragott fatáblát, amin a Lek-Vár-Lak hirdeti magát. A tábla előtt kis fa asztal található, amire ki tudjuk tenni a lekvárokat kedvcsinálónak. Az utcán sétálgató emberek így közvetlenül láthatják termékeinket. A szégyenlősebbek is kedvet kaphatnak a többi finomság megtekintéséhez. A faragott nagykapu vendégcsalogatóan mindig nyitva áll, hogy betekinthessenek a paraszt udvarra. A ház előtt elhelyeztünk egy fapadot, ahová leülhet a „megfáradt vándor”. Mellette egy festett régi sparhert mutatja a vendégasztal jellegét. Természetesen a piros paraszt muskátli minden ablak díszítőeleme.

- Fantasztikus dolog azzal foglalkozni, ami örömet okoz az embernek. Nektek mi ad erőt a jobbnál jobb ötletek megvalósításában?

- Szeretnénk továbbadni az alkotás örömét és a régi dolgok iránti tiszteletünket. Reméljük, hogy a rengeteg munka, és a fantázia mások számára is értéket ad, elviszik jó hírünket és továbbadják másoknak is.

(Forrás: veddamagyart.info)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése