2013. december 21., szombat

Gallytörés,jegesedések,zúzmarahullás a Börzsönyben!

Fokozott figyelemmel a turistautakon! 


A másfél hete tartó, a Kárpát-medencét kitöltő "hidegpárnás" időszaknak (alacsony rétegfelhőzet - stratus) köszönhetően, a 400 m magasság fölé nyúló középhegyvidékeinken, a hótakaró hiánya ellenére is, hamisítatlan téli világ fogadja a kirándulókat, természetjárókat. A hosszan tartó fagyos, túlhűlt ködtakaró bár csodálatos zúzmararuhába öltöztette a hegyeket borító erdőket, nem kevés balesetveszélyt is tartogat, melyet a túrák tervezésekor érdemes figyelembe venni.

A tartós inverziós hideg miatt az 500-750 méter tengerszint feletti régióban 10-20 cm vastagságban rakódott le a fák ágaira a zúzmara, mely különösen az idősebb, több száraz vázággal, gallyal rendelkező erdőrészekben balesetveszélyt jelenthet. A zúzmara súlya alatt a gallyak, ágak letörnek és a turistautakra hullva, az alattuk járó gyalogos természejárók számára ez veszélyforrás.

A ködfelhőzet feloszlásával a nap kisüthet a zúzmara lerakódott erdők felett. A hirtelen hőmérséklet emelkedés és a kitettebb gerinceken fújó szél miatt erős zúzmarahullás alakul ki, mely szintén balesetveszélyes lehet, a galytörésekkel együtt.

Az 500 méter alatti részeken a sűrű fagyos ködből ónos szitálás következtében filmszerű jegesedés alakult ki a tereptárgyakon, a turistautak felületén, így ebben a régióban jelentős a csúszásveszély.

Kérjük a kirándulókat, természetjárókat, turistákat, hogy a fentieket figyelembevéve tervezzék a börzsönyi túráikat! Kerüljék el a veszélyforrásokat és kellő terepismeret, tapasztalat illetve megfelelő ruházat, felszerelés (pl. túrabotok) illetve túrtárs hiányában ne vágjanak neki a Magas-Börzsöny nehéz terepadottságú területeinek!

Együttműködésüket köszönjük!
Nagy László, Ipoly Erdő Zrt.

forrás: Ipolyerdő.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése